Яким буде Марс 27 серпня?

Щороку, що ближче в часі 27 серпня, то все частіше в деяких засобах масової інформації (ЗМІ), а головно Інтернеті, йдеться про Марс. Він на небі Землі, начебто, буде «більшим, ніж Місяць». Не буде такого!

Ця історія типова для «доби» Інтернету* і є певним культурним феноменом. Її початок — 2003 рік. Тоді хтось з особливо «освічених дописувачів Інтернету» поділився з усім світом своєю фантазією про Марс, розміром з Місяць. Хоча, звісно, нічого такого в той рік не було.

Не було з однієї причини — видимі розміри Місяця на небі, а йдеться саме про цю величину, значно більші, ніж Марса. Зауважимо, що коли говорять про видимі розміри світила на небесній сфері, то мають на увазі не фізичну характеристику (діаметр в кілометрах), а кутову (розміри на сфері в градусах). Подивіться, будь ласка, на фото, подане нижче.

Moon and MarsНа світлині — вигляд Місяця, Венери і Марса на зоряному небі Землі. Навіть «неозброєним» оком можна помітити, що видимі розміри світил дуже відмінні. Марс поступається не тільки Місяцю, але й Венері. Оригінал фото міститься тут.

Для нас, землян, кутові розміри небесного світила залежать не лише від його фізичних розмірів, але й відстані до нього. Місяць ми бачимо великим, бо він — найближче до Землі небесне тіло, хоча його поперечник значно менший, ніж, наприклад, у Сонця. Видимі розміри Сонця на небі такі, як і Місяця, хоча поперечник значно більший, бо воно лежить від нас значно далі, ніж Місяць.

То що має статися, щоб Марс був рівний Місяцю видимими розмірами на нашому небі? Для цього він мусив би підійти до Землі на значно меншу відстань, ніж він це може зробити, рухаючись довкола Сонця. Навіть в ті моменти (їх називають протистояннями), коли Марс і Земля лежать на мінімальній відстані один від одного, її недостатньо щоб Марс на небі був «як Місяць».

Повернімося до 2003 року. Чому історія з Марсом бере початок саме тоді? Мабуть тому, що в той рік було протистояння (загалом така подія трапляється кожні 780 діб) і не просте, а «велике». Відстань між Землею і Марсом була найменшою з можливих — 55,76 млн км. Зверніть увагу — більше п’яти десятків мільйонів кілометрів. Водночас середня відстань від Землі до Місяця «тільки» 384 000 км. Тобто наша уявна мандрівка до Марса на сучасному космічному кораблі тривала б щонайменше півроку, тоді як на Місяць — кілька днів.

Тож яким і де буде Марс на небі Землі 27 серпня 2014 року (і в будь-якому наступному році в найближчому майбутньому)? Відповідь на світлині, поданій нижче.

Mars 27 08 14Планета Марс на зоряному небі 27 серпня 2014 р. о 21 год київського часу на широті Києва. Фото виготовлено за допомогою електронного планетарію «Stellarium».

* Інформація в Інтернеті зберігається довго, а тому варто уважно стежити за її «свіжістю» (щоб не сприймати теперішньою подію, про яку йшлося 2003 р.).

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.