Створено Центр для захисту темного і тихого неба від перешкод сузір’їв супутників

Centre Dark and Quiet Sky 1Міжнародний астрономічний союз на прес-конференції 3 лютого 2022 року оголосив про створення Центру із захисту темного і тихого неба від завад, які створюють сузір’я супутників, тобто великі угрупування, штучних супутників Землі.

Міжнародна організація, що об’єднує професійних астрономів з різних країн світу, — Міжнародний астрономічний союз (International Astronomical Union, IAU) — визначила Обсерваторію SKA (SKAO) та NOIRLab NSF як співорганізаторів нового Центру IAU.

Центр для захисту темного і тихого неба від перешкод сузір’їв супутників (Centre for the Protection of the Dark and Quiet Sky from Satellite Constellation Interference) координуватиме спільні міждисциплінарні міжнародні зусилля з установами та окремими особами і працюватиме в кількох географічних районах, щоб допомогти пом’якшити негативний вплив сузір’їв супутників на наземні оптичні та радіоастрономічні спостереження, а також зберегти людству насолоду від нічного неба.

Міжнародний астрономічний союз (МАС) глибоко занепокоєний (deeply concerned) збільшенням кількості запущених і запланованих сузір’їв супутників, переважно на низьких орбітах Землі. МАС обрав принцип темного (embraces the principle of a dark) і радіо-тихого неба, не тільки як потрібний для просування нашого розуміння Всесвіту (advancing our understanding of the Universe), частиною якого ми є, але також для культурної спадщини всього людства та для захисту нічної дикої природи.

Centre Dark and Quiet Sky 2Супутники Starlink над Національним лісом Карсон (Carson National Forest) в штаті Нью-Мексико, сфотографовані невдовзі після запуску. Автор світлини Майк Левінскі (Mike Lewinsky). Фото з сайту www.iau.org.

10 червня 2021 року МАС оголосив заклик щодо створення Центру захисту темного та тихого неба від супутникових завад. Тепер обрано співорганізаторів Центру: NOIRLab (National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory) NSF (National Science Foundation), американський центр наземної оптичної астрономії, і SKA (Square Kilometre Array) Observatory (SKAO), міжурядова організація зі штаб-квартирою у Великобританії, якій поставлено завдання розмістити найпотужніші в світі мережі радіотелескопів в Австралії та Південній Африці.

Місія Центру — координувати зусилля та об’єднувати голоси світової астрономічної спільноти щодо захисту темного та тихого неба від перешкод сузір’їв супутників. Центр об’єднує астрономів, супутникових операторів, регуляторів і широку спільноту і виступає мостом між усіма зацікавленими сторонами для захисту темного та тихого неба. Центр спирається на величезний обсяг роботи, виконаний двома установами, де він міститиметься, та в цілому астрономічним співтовариством, визнаючи інтереси різних обсерваторій залежно від довжин хвиль в яких вони спостерігають, наявних правил та очікуваного впливу. Частина цієї роботи описана в останніх доповідях, таких як конференція SATCON2, звіти онлайн-конференцій Dark and Quiet Skies for Science and Society I і II (співорганізатори UNOOSA, IAU та Іспанія за підтримки NOIRLab NSF), а також документ конференції (Conference Room Paper), представлений на 58-му засіданні Науково-технічного підкомітету (STSC) Комітету ООН з використання космічного простору в мирних цілях (COPUOS), органу, що відповідає за дослідження та використання космічного простору на благо всього людства, в якому як МАС, так і СКАО мають статус постійного спостерігача.

Завдання Центру полягає в тому, щоб стати провідним голосом у астрономічних питаннях, які стосуються захисту темного і тихого неба від сузір’їв супутників, а також діяти як центр інформації та ресурсів, до якого будь-яка група зацікавлених сторін зможе зробити свій внесок і від якого вони можуть залучити інформацію на підтримку власної діяльності.

Співробітники Центру розподілені в двох основних місцях: Тусон, штат Аризона, США, і Джодрелл Бенк, поблизу Манчестера, Великобританія. Директором є П’єро Бенвенуті (Piero Benvenuti), колишній генеральний секретар IAU, а співдиректорами — Конні Волкер (Connie Walker) з NOIRLab NSF і Федеріко Ді Вруно (Federico Di Vruno) зі SKAO. Кілька організацій пообіцяли надати додаткову підтримку Центру.

Дебра Елмеґрін (Debra Elmegreen), президент IAU, зазначила: «Новий центр є важливим кроком до того, щоб технологічні досягнення випадково не заважали нам вивчати небо та насолоджуватися ним. Я впевнена, що співорганізатори Центру можуть сприяти глобальній координації та об’єднати потрібний досвід з багатьох секторів для цієї життєво важливої ​​роботи».

За інф. з сайту www.iau.org

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.