Сонячний телескоп МакМата—Пірса стане Центром популяризації астрономії

Windows on the Universe 1

Те, що колись було найбільшою в світі сонячною обсерваторією, нині переживає трансформацію, щоб стати єдиним у своєму роді засобом для знайомства з дивами астрономії людей з усього світу. Будівлю сонячного телескопа МакМата—Пірса в Національній обсерваторії Кітт-Пік (США) переобладнають в Центр популяризації астрономії (нова установа матиме оригінальну назву The NOIRLab Windows on the Universe Center for Astronomy Outreach).

Сонячний телескоп МакМата—Пірса в Національній обсерваторії Кітт-Пік (Kitt Peak National Observatory, KPNO) на півдні Аризони, що входить до складу NOIRLab (National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory — Національна дослідницька лабораторія оптичної та інфрачервоної астрономії) Національного наукового фонду (National Science Foundation, NSF), використовували для спостережень Сонця, а також Місяця і планет. За його допомогою зроблено низку відкриттів, зокрема було виявлено водяну пару на Сонці. У 2018 р. Національний науковий фонд надав грант у розмірі 4,5 мільйонів доларів на перетворення закладу в унікальний інформаційний центр. Він має надати широкому загалу нові можливості для ознайомлення з найсучаснішими дослідженнями, які виконує KPNO та інших астрономічні установи NSF.

«Замість того, щоб бути зруйнованим, телескоп МакМата—Пірса зазнає трансформації», — сказав Білл Бакінґем (Bill Buckingham), директор проєкту «Вікна у Всесвіт». «На нього покладено нову місію, таку ж важливу, як і дослідження, щоб продемонструвати, чому громадськість має підтримувати астрономічні дослідження. Я не знаю прикладу, щоб будь-який інший телескоп федерального рівня, який не використовують для наукових цілей, був переобладнаний раніше в США таким чином».

Відвідувачі центру зможуть отримати уявлення та інформацію про широкий спектр досліджень, які виконують астрономічні об’єкти NSF. Ідеться про KPNO, Міжамериканську обсерваторію Серро Тололо (Cerro Tololo Inter-American Observatory), міжнародну обсерваторію «Близнюки» (international Gemini Observatory), обсерваторію Віри Рубін (Vera C. Rubin Observatory) та сонячний телескоп Даніеля К. Іноуї (Daniel K. Inouye Solar Telescope) — ними керує AURA (Association of Universities for Research in Astronomy) — а також Дуже велику антену (Very Large Array, VLA), Велику міліметрову/субміліметрову антену Атакама (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, ALMA), Телескоп Південного полюса (South Pole Telescope), нейтринну обсерваторію IceCube (IceCube Neutrino Observatory) та Лазерну інтерферометричну гравітаційно-хвильову обсерваторію (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, LIGO). Зрештою, в Центрі будуть працювати цифровий планетарій, інтерактивні експонати та дисплей Science On a Sphere. Одне із завдань Центру — перетворювати дані, зображення та відео з обсерваторій NSF у формати, якими можна обмінюватися і показувати їх у планетаріях та на виставках Science On a Sphere по всьому світу. Центр також збереже три сонячні телескопи (так звані геліостати) та пульт управління телескопом МакМата—Пірса, щоб відвідувачі набули досвід роботи з телескопом та відчули свою причетність до спостережень і досліджень, які виконують установи NSF.

«Це унікальна і самобутня 10-поверхова споруда з великою підземною частиною, і її також використовували астронавти місії «Аполлон» для дослідження поверхні Місяця», — сказав Бакінґем [1]. «Немає жодного іншого інформаційного центру з такою історією та архітектурою».

Windows on the Universe 2

Ця схема показує план Центру популяризації астрономії NOIRLab, який буде розміщений у приміщенні сонячного телескопа МакМата—Пірса в Національній обсерваторії Кітт-Пік в Арізоні. Фото з сайту https://noirlab.edu.

Потрібна велика робота, щоб перетворити дослідницьку обсерваторію на публічний музей, де можна розмістити експонати, і який буде зручним, безпечним, привабливим та функціональним для гостей з усього світу. Перший крок, який зроблено, — це виявлення та видалення небезпечних матеріалів з будівлі. Після цього працівники будівельної компанії з Тусона, штат Арізона, почнуть розбивати стіни, щоб перетворити невеликі кімнати, які колись використовували як офіси, майстерні, темні фотокімнати та інші науково-технічні приміщення, — у великі кімнати, де будуть розміщені інтерактивні експозиційні галереї і дисплеї для візуалізації астрономії. Буде додано сантехніку для громадських туалетів і фонтани питної води, а також системи опалення, вентиляції та кондиціонування. На додаток до нового освітлення, килимового покриття та акустики буде встановлено підключення до Інтернету. Загалом понад 750 квадратних метрів простору в межах колишньої обсерваторії буде змінено. Очікується, що ця робота триватиме від шести до восьми місяців. Потім на встановлення дисплеїв та експонатів піде ще 10—12 місяців. Згідно із задумом, «Вікна у Всесвіт» відчиняться для публіки у 2023 році.

«Ми раді бачити трансформацію цієї знакової будівлі в новий навчальний заклад на Кітт-Піку, — сказав Кріс Девіс (Chris Davis), керівник програми NSF для NOIRLab. «Завдяки цьому Центру NSF зможе краще поділитися дивовижними результатами астрономічних установ США з усим світом».

Національна обсерваторія Кітт-Пік та вежа телескопа МакМата—Пірса розташовані приблизно за 80 кілометрів на захід від Тусона, штат Арізона, на землях народу Тогоно Оодгам (Tohono O’odham). «Вікна у Всесвіт» та його експонати розробляються за погодженням з педагогами та керівниками нації Тогоно Оодгам. Ми маємо честь виконувати дослідження на Ioligam Du’ag (Кіт-Пік) і визнаємо народ Тогоно Оодгам як первісного розпорядника цих земель.

Наразі Національна обсерваторія Кітт Пік закрита для відвідування через пандемію COVID-19. Однак Центр відвідувачів Кіт-Пік (Kitt Peak Visitor Center https://visitkittpeak.org/) може поновити нічні програми для відвідувачів у листопаді 2021 року, а денні програми — навесні 2022 року, якщо дозволять умови.

Дізнайтесь більше про Windows on the Universe з нещодавної онлайн-презентації Білла Бакінґема під назвою «Відкриття ваших вікон у Всесвіт» (Opening Your Windows On The Universe), трансляція якої відбувалася у прямому етері з NOIRLab (Live from NOIRLab).

Примітки

[1] У процесі підготовки до польотів на Місяць астронавти місії «Аполлон» відвідали KPNO і спостерігали Місяць за допомогою сонячного телескопа МакМата—Пірса. При цьому вони порівнювали те, що спостерігали у телескоп, з фотографіями місячної поверхні.

Більше інформації

NOIRLab NSF — це американський центр наземної оптичної та інфрачервоної астрономії, що керує міжнародною обсерваторією «Близнюки» (її фінансує NSF та наукові фонди з Канади, Чилі, Бразилії, Аргентини та Республіки Корея), Національною обсерваторією Кітт-Пік, Міжамериканською обсерваторією Серро Тололо, Центром наукових даних (Community Science and Data Center, CSDC) та обсерваторією Віри Рубін. Лабораторія підпорядковується Асоціації університетів з астрономічних досліджень (AURA) за угодою про співпрацю з NSF. Її штаб-квартира міститься в Тусоні, штат Арізона. Астрономічна спільнота вважає за честь мати можливість виконувати астрономічні дослідження на Ioligam Du’ag (Кіт-Пік) в Аризоні, на Мауна-Кеа на Гаваях та на Серро Тололо та Серро Пахон у Чилі. Ми визнаємо, усвідомлюємо і шануємо дуже важливу культурну роль, яку ці місця мають для народу Тогоно О’дгам, корінної гавайської громади та місцевих громад у Чилі відповідно.

За інф. з сайту https://noirlab.edu

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.