Чорні діри й пилососи: використання метафор для пояснення космічних знімків

Black Holes and Vacuum Clea

Наукові образи, особливо космічні, можуть бути дуже яскравими і красивими. Зображення, створені професійними астрономами та аматорами, часто вражають. Це дозволяє науковим комунікаторам (популяризаторам астрономії — Ред.) використовувати такі зображення як вступ до певного матеріалу. Іншими словами, наукові образи — це вхід, через який ми можемо йти до відкриттів і розуміння того, що наука може досягти.

Проект «Естетика і Астрономія» (Aesthetics & Astronomy, A&A) — незвичайний дослідницький проект, спрямований на вивчення того, як люди з різних прошарків суспільства й різного рівня освіти тлумачать та взаємодіють з науковими образами. Почавшись в Рентгенівському центрі «Чандра» (Тhe Chandra X-ray Center) і поєднуючи досвід астрофізиків, психологів, графіків і педагогів, що спеціалізуються в галузі методології дослідження, A&A заглиблюється в те, в який спосіб можна використати ці зображення для просування наукової інформації.

Одне питання, яке нещодавно було поставлене A&A: наскільки ефективні метафори під час повідомлення про наукові результати? Щоб з’ясувати це, проект «Естетика і Астрономія» умовив майже 2000 людей взяти участь в онлайн-опитуванні й відповісти на низку запитань. Після демонстрації чотирьох астрономічних зображень — Стрілець А*, Сонце (сонячний спалах), Кассіопея А, і спіральна галактика — учасникам опитування показали три окремі підписи для кожного з них.

Black Holes and Vacuum Clea 1

Чотири астрономічних зображення, які використали для онлайн-опитування, виконаного в рамках проекту «Естетика і Астрономія» (Aesthetics & Astronomy, A&A). Фото з сайту NASA
(адаптація українською
— ВЦ «Наше небо»).

У підсумку отримано цікаву інформацію, що допомагає дослідити, як супровідний до космічного зображення текст, може вплинути на його розуміння й емоційний стан щодо цього зображення. Іншими словами, ви можете залишити зображення незмінним, але змінивши до нього підпис, можете вплинути на те, як ми бачимо й оцінюємо дані. Цікаво також відзначити, носій, на якому ми розглядаємо ці зображення, наприклад, смартфон чи екран комп’ютера, мають значення для сприйняття наукових зображень і тексту.

Для тих, хто зацікавлений у популяризації науки, ці останні дослідження A&A дають величезну кількість інформації для роздумів. Додаткову інформацію можна знайти у науково-дослідній роботі під назвою «Black Holes and Vacuum Cleaners: Using Metaphor, Relevance, and Inquiry in Labels for Space Images» яку оприлюднить у першій половині 2017 р. в спеціальному випуску журнал «Психологія естетики, творчості та мистецтв» (Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, РАСА).

За інф. з сайту http://chandra.si.edu

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.